Material Mega Menu - Responsive

Metalliosastolla toimitusvarmuuden pitäminen on kunnia-asia

Kirjoittanut Ida Henritius 28 marraskuuta 2019

metallikomponentit_nosto_1700x830px

Metalliosastolla tehdään yleiskalusteita, julkitilakalusteita, ja oikeastaan kaikkea, mitä metallikomponenteista voidaan tehdä. Piiroisen omien kalusteiden lisäksi alihankinta on tärkeä osa osaston toimintaa, ja asiakkaina on yli 30 yritystä.

Metalliosastolla osavalmistuksessa työskentelee 36 kokopäiväistä työntekijää, joiden työnkuvaan kuuluu muun muassa laser-polttoa, porausta, taivutusta, hitsausta, hiontaa ja kasaamista. Monipuolisen tuotevalikoiman takia kahta samanlaista työpäivää ei ole.

Työ on vaativaa, mutta siitä huolimatta työntekijöiden vaihtuvuus osastolla on ollut pientä. Lähes kaikilla on takanaan pitkät, vuosikymmeniä kestäneet työurat. Metalliosaston työnjohtaja Ari Nisukangas on työskennellyt Piiroisella jo 26 vuoden ajan. Ensimmäiset 10 vuotta Nisukangas hitsasi, sen jälkeen hän siirtyi tiiminvetäjäksi ja siitä työnjohtajaksi.

”Työssä parasta on, että työt ovat vaihtelevia ja kun kiireinen tilaus saadaan porukan kanssa onnistumaan, vaikka olisi tuntunut vaikealta”, Nisukangas kertoo.


Metallitehtaalla. Vasemmalta alkaen minä, Ekaterina Poutanen Piiroisen kalustemyynnistä ja Ari Nisukangas.


Asiakkaat eivät enää nykyään tilaa tuotteita varastoon, vaan pelkästään sen, mitä on myyty. Siksi myös metalliosaston toimintatavat ovat muuttuneet. ”Kun osastolle saapuu tilaus, Tarja Makkonen ja Timo Karlsson tilaavat ensin metalliputket ja muut alihankintaosat valmistettaviin tuotteisiin, Petri Kurki ja minä autamme hankinnoissa. Vasta tämän jälkeen voidaan aloittaa valmistus. Metalliosastolla tehdään samaan aikaan useita tilauksia, joten koneet eivät välttämättä ole heti vapaana. Siksi tuotteiden toimitusaika on kolmesta neljään viikkoon”, Nisukangas sanoo.

”Muutoksen huomaa myös siitä, että tehtaan ja asiakkaan suhde on lähentynyt. Ennen asiakkaat olivat tekemisessä enimmäkseen myyjien kanssa, mutta nykyään he soittavat usein suoraan tuotantoon saadakseen tietää heti, missä mennään”, Nisukangas sanoo.

Jatkuvassa tuotannossa olevan monipuolisen tuotevalikoiman lisäksi osavalmistukseen tulee usein tehtäväksi myös uusia tuotteita tai tuotteiden osia. Ne ovat tekijöilleen aina piristäviä haasteita. Uusien osien valmistus on suunniteltava tapauskohtaisesti, sillä valmiita ratkaisuja ei ole. Joskus uusia osia tehdään vain kertaluonteisesti, mutta usein ne ovat ensimmäiset sarjat vuosikausia kestävissä asiakassuhteissa. Työssä tarvittavia ominaisuuksia ovat näkö, vakaa käsi sekä teknisten valmistuskuvien piirustus- ja lukutaito. Eniten taitoa vaativat työt ovat hitsaus ja hiominen.

Uusien osien valmistus on suunniteltava tapauskohtaisesti, sillä valmiita ratkaisuja ei ole

”Hiomalla otetaan pois naarmut, jäljet ja joistain tuotteista hitsaussaumat. Hiomalla saa niin helposti kappaleen sudeksi. Jos hioo liikaa, niin näkyy monttu. Kaikkea ei pysty korjata”, Nisukangas kertoo.

Nisukankaalla on metallityöstä niin pitkä kokemus, että hän osaa neuvoa, mikäli valmistuksessa ilmenee ongelmia. Usein työntekijät pyytävät katsomaan, onko työ esimerkiksi hitsattu oikein. Työntekijöiden ja Nisukankaan välillä vallitsee luottamus.

Kuten monet tehtaan työntekijät, myös Nisukangas toivoo, että saa työskennellä Piiroisella eläkeikäänsä asti: ”Kyllä se kertoo siitä, että täällä viihdytään.”

Ready to Get StreamLined?

Optimized from head to toe, StreamLined is fast, smooth, and above all clean. StreamLined creates the most fluid interactive experience imaginable.

JÄTÄ KOMMENTTI

Tuoreimmat uutiset

Kalusteblogin uusimmat artikkelit

Piiroinen – Tekijä. Taidolla. -blogin uusimmat artikkelit

Piiroinen-blogin kaikki artikkelit

Kalusteblogin kaikki artikkelit

Piiroinen – Tekijä. Taidolla. -blogin kaikki artikkelit

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi

author avatar

Jutun kirjoitti: Ida Henritius

Työskentelen freelancerina viestinnän ja sisällöntuotannon parissa. Kiinnostavinta työssäni on se, että usein projektit avaavat näkymän johonkin itselleen tuntemattomaan maailmaan, esimerkiksi kalusteiden valmistamiseen. Koulutukseltani olen filosofian maisteri.